Yurtiçi Tüm Kartlara Vade Farksız 3 TAKSİT (12 TAKSİT İmkanı)

Kabızlık (Konstipasyon) Durumunda Çözüm Önerileri

KONSTİPASYON (KABIZLIK): Su tüketimi arttırılmalıdır. Günlük su tüketimi 1500-2000 mL ( 10 bardak) kadar ve yudum yudum içilmelidir Diyet lif içeriği arttırılmalıdır. Artan diyet lifi ile bağırsak hareketliliği artar. Dışkının hacmini ve yumuşaklığını arttırır. Besinler yavaş yenilmeli ve besinler iyice çiğnenmelidir. Kuru baklagil tüketimi arttırılmalıdır. Sebze ve meyve tüketimi günlük 5 porsiyon olmalıdır. Erik, üzüm, […]

Beslenmede 3N 1Z Kuralı

BESLENMEDE 3N 1Z Beslenme tüm canlıların canlı kalmak için yaptığı ve bu arada çok keyif aldığı bir süreçtir. Yaşam kalitesi ile doğrudan ilgisini hiç kimse inkar etmediği gibi üzerinde çok konuşulan bir konudur. Herkesin söyleyecek sözü olan beslenme bir bilimdir ve bu bilim kaliteli bir yaşam sürmek için yeterli ve dengeli beslenmemiz gerektiğini söylüyor. Yeterli […]

Crohn Hastalığında Beslenme

CHRON’S HASTALIĞI (REGİONAL ENTERİTİS)Sindirim sisteminin her bölümünde ortaya çıkabilen kronik iltihabi bir bağırsak hastalığıdır. Nedeni tam olarak bilinmemekle beraber genetik ve enfeksiyonel faktörler hastalığın oluşumuna sebebiyet verebilir. Kişide ilaç, cerrahi müdahaleler ve beslenme tedavisi ile ilerlenir ancak çoğu zaman tam bir iyileşme görülmemektedir. Tedavi bireyin yaşam kalitesini iyileştirmek ve görülebilecek atakları önlemek amacıyla uygulanmaktadır.Klinik Bulgular […]

Clear, Berrak Sıvı Diyeti

CLEAR DİYET (BEYAZ DİYET) Clear diyet gastrointestinal sistem kanamalarını araştırmak için uygulanan bir diyet modelidir.3 gün boyunca uygulanır. Gaitayı boyama olasılığı yüksek besinler verilmez. Posalı yiyecekler bağırsak hareketlerini arttırdığı için kanamaya sebep olabilir. Bundan dolayı özellikle çözünmez posa diyette tercih edilmez.CLEAR DİYET KİMLERE UYGULANIR?Endoskopi gibi tıbbi bir testten önce önerebilir. Bu diyetle ilişkili kalıntı eksikliği […]

Ketojenik Diyet

Ketojenik Diyet Nedir? Temelinde besin ögesi dağılımı yüksek protein ve yağ, düşük karbonhidrat dağılımı içeren ve bazı hastalıkların (epilepsi vs) tedavi sürecinde kullanılan bir beslenme yaklaşımıdır. Ketojenik diyet son yıllarda kilo kaybı amacıyla da kullanılarak popülerlik kazanmıştır. Besin ögesi dağılımı nedeniyle kısıtları, yasakları bulunan ve uygulaması zor bir yaklaşımdır. Aynı zamanda düşük karbonhidratlı yaklaşımlar sürdürülebilirlik […]

Emziklilikte Beslenme

LAKTASYON DÖNEMİNDE BESLENME Bebeğin tüm ihtiyaçlarını karşılayan ve onun bağışıklık sistemine en büyük koruyucu etkiyi kazandıran besin anne sütüdür. Bebek için ilk altı ay sadece anne sütü, devamında ise ek gıdalara geçilmekle beraber devamlılığı sağlanırsa 2 yıl anne sütü önerilmektedir. Emzirme bebeği koruyup, gelişimini desteklediği kadar anneyi de depresyon, hipertansiyon, meme kanseri, TİP2 DM gibi […]

Gestasyonel Diyabet

GESTASYONEL DİYABETGestasyonel diyabet, ilk kez gebeliğin 24–28. haftaları arasında ortaya çıkan ve genellikle doğumdan sonra geçen çeşitli derecelerdeki glikoz intoleransı olarak tanımlanmaktadır. Daha önceki gebeliklerinde gestasyonel diyabet hikâyesi olan, obez, 35 yaş üstü gebelikler, ailede diyabet hikâyesine sahip kadınlarda görülme riski daha yüksektir. Gestasyonel diyabet, fetal makrozomi (4500 gramın üzerinde), gestasyonel yaşa göre büyük bebek, […]

Gebelikte Beslenme

GEBELİK DÖNEMİNDE BESLENME Gebelik dönemi anne sağlığı yanında fetüsün ileriki dönemde sağlığı için önemli bir belirleyici olması açısından kritik bir yaşam sürecidir. Bu dönemde artan enerji ve besin öğesi gereksinmelerinin karşılanarak yeterli ve dengeli beslenmenin sağlanması, anne ve bebek sağlığının korunması ve kronik hastalıkların önlenmesi açısından önemlidir. Gebelik süresince yetersiz ve dengesiz beslenmeye maruz kalma […]

Vejetaryen ve Vegan Beslenme

VEJETARYEN BESLENME:Vejetaryenlik; hayvansal kaynaklı bir ya da daha fazla besinin, özellikle de hayvan etlerinin tüketiminin tercih edilmemesidir. Vejetaryen diyetler; hayvansal besinlerin kısıtlandığı veya hiç yer almadığı, bitkisel kaynaklı besinlerden oldukça zengin olan diyet modelleridir. Vejetaryen diyet modelinin tercih edilmesinde; kültürel ve dini inançlar, hayvan hakları ile ilgili etik düşünceler, çevresel sürdürülebilirlik ile ilgili endişeler, ekonomik […]

Fodmap Diyeti

FODMAP DİYETİ FODMAP aslında oligosakkaritler, polioller, disakkaritler ve monosakkaritler gibi ince bağırsakta zayıf bir şekilde emilen ve kolonda fermente edilen kısa zincirli karbonhidratlardır. Besinlerin emiliminden sorumlu olan ince bağırsak; bazı bireylerde bu görevi tam olarak yerine getiremez. Bu durumla beraber bazı fermente besinlerin sindirim& emilimi yeterli şekilde gerçekleşmez. Gerektiği düzeyde sindirilemeyen bu besinler bağırsaktaki sıvı […]