Yurtiçi Tüm Kartlara Vade Farksız 3 TAKSİT (12 TAKSİT İmkanı)

Emziklilikte Beslenme

LAKTASYON DÖNEMİNDE BESLENME

Bebeğin tüm ihtiyaçlarını karşılayan ve onun bağışıklık sistemine en büyük koruyucu etkiyi kazandıran besin anne sütüdür. Bebek için ilk altı ay sadece anne sütü, devamında ise ek gıdalara geçilmekle beraber devamlılığı sağlanırsa 2 yıl anne sütü önerilmektedir. Emzirme bebeği koruyup, gelişimini desteklediği kadar anneyi de depresyon, hipertansiyon, meme kanseri, TİP2 DM gibi hastalıklardan korumaktadır.  Emzirme dönemi anne ve bebeğin yeterli/dengeli beslenmesi için özel önem gösterilmesi gereken bir dönemdir. Laktasyon sürecinde annenin hem kendi vücudundaki besin öğelerini dengede tutması hem de sütündeki enerji, protein ve mineral dengesini sağlayabilmesi için diyetinin yeterli makro ve mikro kaynaklarına sahip olması gerekir.
Annenin diyeti, diyetin makro mikro besin öğeleri dağılımı, enerji dengesi anne sütünün kalitesini ve verimini etkiler. Bu dönemde özellikle aşağıdaki maddelere dikkat edilmelidir.

  • Anne, ilk 6 ay enerjiden fakir/ kısıtlayıcı bir diyet yapmamalıdır. Annenin enerji gereksinmesi, bedende üretilen süt kaynaklı minimum 500 kkal kadar artmaktadır.
  • İlk 6 ay kilo kaybında özellikle dikkatli olunmalıdır. Hızlı ve fazla ağırlık kayıpları süt miktarında düşüşe sebep olacağı için önerilmemektedir.
  • Diyetinde posa içeriği yüksek, rafine edilmemiş ve yüksek lif içeren karbonhidratlara örneğin meyveler, tahıllı ekmekler gibi besinlere yer verilmesi gerekir.
  • Omega3 içeriğinin yüksek olması ile bilinen balık bu dönemde kişinin diyetinde haftada 1 ya da 2 gün tüketilebilir.
  • Baklagiller, karnabahar, brokoli gibi sülfat içeriği zengin besinler ya da bazı baharatlar sütün tadını değiştirebilir ya da bebekte gaz oluşumuna neden olabilir. Bu tür şikayet durumlarında tüketime ara verilmeli ya da sıklığı azaltılmalıdır.
  • Gebelik döneminde de önermediğimiz kahveyi emzirme döneminde de önermemekteyiz. Kafein süte karışıp bebekte uykusuzluk ve huzursuzluğa sebep olabilir. Eğer anne çok seviyorsa günde 1 fincan ile sınırlı tutmalıdır.
  • Özellikle laktasyon sürecinde ağırlık kaybı diyetlerinden farklı olarak taze sıkılmış meyve suyu, süt, oranlı bir miktarda komposto gibi içecekler tercih edilebilir.
  • Ihlamur, papatya ve rezene gibi bitki çayları laktasyon sürecinde tüketilebilir.
  • Annenin günlük su tüketimi, sütün hacmi için önemlidir. Gün içerisinde tüketilen sıvılar harici ortalama 2,5-3 litreye yakın su tüketmesi önerilmektedir.
  • Süt tüketimi kendisinde ya da bebekte gaz oluşumuna sebep oluyorsa laktozsuz olarak tercih edilebilir.

“LÜTFEN DİKKAT! Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.” 

Emziklilikte Beslenme

Gestasyonel Diyabet

Emziklilikte Beslenme

Ketojenik Diyet

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest
3 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
3
0
Would love your thoughts, please comment.x