HİPERTANSİYON VE BESLENME
Kan dolaşımının atar damar içerisinde meydana getirdiği basınç değerine tansiyon denir ve bu değerin ideal olarak 120/80mmHg olması gerekir. Değerin 140/90 mmHg üzerinde olma durumuna hipertansiyon denir. Hipertansiyon çoğu zaman bir belirti göstermez, bu sebeple dikkat edilmemesi durumunda zamanla ateroskleroz, kalp krizi, felç ve böbrek yetmezliği gibi hastalıkların temelini oluşturur. Bu sebeple belirti olmasa bile düzenli aralıklarla tansiyon ölçtürülmelidir.
Ancak hipertansiyonu etkileyen önemli 4 grup risk faktörü vardır.
- Stres
- Şişmanlık / obezite
- İlaç kullanımı
- Beslenme alışkanlıkları
HİPERTANSİYONDA BESLENME TEDAVİSi
Sodyum, kalsiyum, potasyum gibi belirli besin öğeleri kan basıncını etkiler; bu sebeple hipertansiyon hastası için dengeli bir beslenme örüntüsü oluşturulmalıdır. Bir hipertansiyon hastasında beslenme programı aşağıdaki maddeler dikkate alınarak hazırlanmalıdır.
- Beslenme tedavisinde öncelikle kişinin ağırlık durumu değerlendirilir. Kişinin ağırlık durumu fazla ise ona uygun olarak yeterli bir beslenme planı oluşturulur. Eğer ki ailesinde hipertansiyon öyküsü var ise BKI 20-25kg/m2 arasında tutulur.
- Kızartma, hamur işleri, sosis& pastırma gibi işlenmiş gıdaların tüketimi kısıtlanır. Bu besinlerin pişirme yöntemleri ve içeriklerinde bulunan sodyum oranları tansiyon seviyesinde ani yükselmeler yaratır.
- Paketli bir gıda tüketiminde besin içerikleri dikkatlice okunulur. Düşük yağ ve yağsız ibareli ürünler tercih edilmelidir. Örneğin yoğurdu kaymaksız ve yarım yağlı olarak tercih edilebilir.
- Sodyum alımı 1,5-2,5gram arasında tutulur. (4-6gr tuz). Bu düzeyi sağlayabilmek için yemekleri tuzsuz pişirmeli ya da ekmeklerimizi tuzsuz& az tuzlu olarak tüketmeliyiz. Söğüşlerimizin üzerine ek tuz tüketiminden kaçınmalıyız.
- Beslenme programımızda doymuş yağ asitlerini içeren tereyağ, sade yağ, iç yağ ya da margarin besinlerini tüketmekten kaçınmalı; onlar yerine zeytinyağı ve bitkisel yağları tercih etmeliyiz.
- Soframızda tere, roka, nane, yeşil soğan gibi potasyumdan zengin yeşillikleri bulundurmalıyız.
- Sarımsağın kan basıncını düzenleyici etkisi bulunmasından dolayı; beslenmede kullanımını hipertansif bireylerde özellikle önermekteyiz. Sebze yemeklerinin yanında sarımsaklı yoğurt olarak kullanabiliriz.
- Bütün kronik hastalıklarda olduğu gibi düzenli fiziksel aktivite kan basıncı üzerinde olumlu etki gösterecektir. Haftalık minimum 150 dk egzersiz düzeni oluşturulmalıdır.
“LÜTFEN DİKKAT! Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.”