CHRON’S HASTALIĞI (REGİONAL ENTERİTİS)
Sindirim sisteminin her bölümünde ortaya çıkabilen kronik iltihabi bir bağırsak hastalığıdır. Nedeni tam olarak bilinmemekle beraber genetik ve enfeksiyonel faktörler hastalığın oluşumuna sebebiyet verebilir. Kişide ilaç, cerrahi müdahaleler ve beslenme tedavisi ile ilerlenir ancak çoğu zaman tam bir iyileşme görülmemektedir. Tedavi bireyin yaşam kalitesini iyileştirmek ve görülebilecek atakları önlemek amacıyla uygulanmaktadır.
Klinik Bulgular
- Kronik diyare
- Steatore
- İştahsızlık
- Ateş ve karın ağrısı
- Melena
Genelde Eşlik Edebilecek komplikasyonlar
- B12 eksikliği
- Laktoz intoleransı
- Yağda eriyen vitamin emiliminde bozukluk (A-D-E-K)
- Safra yollarında bozulmalar
- Kolon ve Rektal Kanser
DİYET TEDAVİSİ:
- Akut dönemde ise kişinin hastanede elektrolit ve sıvı kaybı karşılanır.
- Kişi bir alevlenme dönemi içerisinde değilse ve yaşam tarzını düzenlemek için gelmişse öncelikle Chron’s hastalığının her bireyde farklı ilerleyiş ve semptom geliştireceği unutulmamalıdır. O sebeple beslenme programı kişiye özel olarak hazırlanır.
- Kişiye özgü tepki gösteren besinler öğrenildikten sonra; kişinin diyetinde enerji ve protein değeri yüksek, düşük posa ve yağlı ancak vitamin ve mineralden zengin bir diyet planlaması yapılır.
- Lif ve sülfat oranı yüksek olan çiğ lahana, karnabahar, brokoli, mor lahana, elmanın kabuğu gibi besinler semptomlarınızı tetikleyebilir ve bu sebeple beslenme programında sebze ve meyvelerden çıkarılması önerilir.
- Baklagiller bağırsaklarda şişkinlik şikayeti yaratacağından Chron dahil bağırsak rahatsızlıklarının çoğunda beslenme planlanmasından çıkarılmalıdır.
- Alkol, kafeinli içecekler, şeker, eklenti şekerli gıdalar ve enerji içecekleri de iltihaplanma riskini arttırmaktadır. Diyetinizde bunlardan kaçınarak bağırsak sağlığını optimize seviyede tutmanız sağlanır.
- Bu hastalıkla beraber laktoz intoleransı da görülebileceğinden dolayı süt ve süt ürünlerinin tüketimi kısıtlanır ya da laktozsuz ürünler tercih edilebilir.
- Kullanılan et, süt, peynir ve yoğurt gibi besinlerin yarım yağlı olarak tercih edilmesi önerilir.
- Kişinin beslenmesinde düşük lif grubu büyük bir önem taşıdığı için beyaz ekmek, pirinç, patates gibi besinler beslenmesine dahil edilmektedir.
- Çiğ sebze ve meyveler sıklıkla önerilmez. Sebzeler pişirilerek tüketilirken, meyveleri bir miktar buharda yumuşatarak yemek ağrı şikâyetini azaltabilir.
- Lif oranının düşük olması kaynaklı sebze tüketiminde ıspanak, semizotu, kabak, taze fasulye gibi besinler daha rahat sindirilir.
“LÜTFEN DİKKAT! Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.”