KONSTİPASYON (KABIZLIK):
Su tüketimi arttırılmalıdır. Günlük su tüketimi 1500-2000 mL ( 10 bardak) kadar ve yudum yudum içilmelidir
Diyet lif içeriği arttırılmalıdır. Artan diyet lifi ile bağırsak hareketliliği artar. Dışkının hacmini ve yumuşaklığını arttırır.
Besinler yavaş yenilmeli ve besinler iyice çiğnenmelidir.
Kuru baklagil tüketimi arttırılmalıdır.
Sebze ve meyve tüketimi günlük 5 porsiyon olmalıdır.
Erik, üzüm, kayısı, incir gibi meyvelerin hoşaf & kompostosu tüketilebilir.
Tüketilen ekmekler kepekli olabilir.
Çorba olarak sebze, kuru baklagil vs. tercih edilebilir.
Kabuğu ile yenilebilen meyveler kabuğu ile beraber yenilmelidir.
Probiyotik açısından zengin besinler (yoğurt, kefir gibi) tüketilmelidir.
Düzenli fiziksel aktiviteler (yürüyüş vb.) yapılmalıdır.
Kabızlığa yol açan yiyeceklerden (aşırı yağlı veya işlenmiş gıdalar) kaçınılmalıdır.
Sindirime yardımcı rezene, papatya, nane gibi bitki çayları tüketilebilir.
Öneri1:
1 su bardağı süt kaynatıldıktan sonra içerisine 2 adet kuru incir eklensin ve blenderize edilsin. 30 dakika sonra ılıdıktan sonra tüketebilir.
Öneri 2:
2 tatlı kaşığı zeytinyağı içerisine 2 adet kuru kayısı+2 adet kuru erik+1 çay kaşığı susam karıştırılıp bekletip blenderize edilip her sabah tüketilebilir.
Öneri 3:
1 su bardağı su içerisine 1 tatlı kaşığı chia tohumu eklenip içilsin.
Öneri 4:
Uyanır uyanmaz 1 su bardağı ılık su içilsin. Yanına 2 adet kuru erik/kuru kayısı tüketilsin.
Öneri 5:
Sabahları aç karnına bir yemek kaşığı zeytinyağı tüketebilirsiniz.
Öneri 6
10 adet kuru kayısı, 4 yemek kaşığı yulaf, 2 su bardağı süt,Tarçın
Kuru kayısıları sıcak suyun içinde bekletiyoruz ve rondodan geçiriyoruz. Kayısı ve diğer malzemeleri bir tencereye alıyoruz ve pişene kadar karıştırıyoruz.
“LÜTFEN DİKKAT! Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.”