Diyet çalışma sistemimizi mutlaka inceleyiniz.
Tek Diyet
* Tamamen kişiye özel, varsa hastalıklarına uygun, yapılabilir, sürdürülebilir, sağlıklı sporcu beslenmesi programı
* Bir hafta whatsapp uygulamasından günlük öğün takibi, motivasyon
* 2 adet vücut analizi ve değerlendirmesi ( yüz yüze diyette)
Aylık Diyet
* 4 Adet Tamamen kişiye özel, varsa hastalıklarına uygun, yapılabilir, sürdürülebilir, sağlıklı sporcu beslenmesi programı
* 1 Ay whatsapp uygulamasından günlük öğün takibi, motivasyon
* Haftalık diyet değerlendirmesi ve diyet değişikliği
* 5 adet Vücut analizi ve değerlendirmesi ( yüz yüze diyette)
3 aylık diyet
* 12 adet Tamamen kişiye özel, varsa hastalıklarına uygun, yapılabilir sürdürülebilir sağlıklı sporcu beslenmesi programı
* 3 ay whatsapp uygulamasından günlük öğün takibi, motivasyon
* Haftalık diyet değerlendirmesi ve diyet değişikliği
* 13 adet vücut analizi ve değerlendirmesi (yüz yüze diyette)
Sporcu Beslenmesi Hakkında
Sporcular vücut kompozisyonu ve antrenman yoğunluğuna bağlı olarak farklı beslenme ihtiyaçlarına sahiptirler. Doğru beslenme programı sporcunun sağlığını korur, antrenman sürecini destekler ve performansını artırır. Yapılan spora göre beslenme programı oluşturulmalıdır.
Sporcu beslenmesi denilince günümüzde akla yüksek proteinli beslenme programları akla gelmektedir. Evet, kas kütlesinin yüksek olması protein ihtiyacının artması için bir sebeptir. Ancak kontrolsüz yüksek protein alımı kas yıkımına, böbrek hastalıklarına ya da protein kaynaklarının yağ içeriği de yüksek olduğu için kalp damar hastalıklarına sebep olabilmektedir. Yine protein tozları benzer sağlık problemlerini ortaya çıkarmaktadır.
Sporcu diyetleri de kişiye özel olmalıdır çünkü yapılan spor aynı olsa bile kişiye ait yaş, cinsiyet, sağlık durumu, antrenman planı gibi etmenler de dikkate alınarak bir beslenme programı oluşturulmalıdır.
Soru-Cevap
Soru: Yağlarımı kasa nasıl çeviririm?
Cevap: Yağlar kasa çevrilmez, öncelikle doğru bir beslenme programıyla yağ kütlenizi azaltmalısınız sonrasında kas artışı için ağırlık egzersizleri yapmalısınız.
Soru: Kaslarımı artırmak için protein alımı ne kadar olmalı?
Cevap: Kas artışı yapılan egzersiz ile ilgilidir. Normalin üstünde protein alımı vücuttaki kas miktarını artırmaz. Protein alım miktarınızı vücuttaki kas miktarına göre yapmalısınız. Egzersiz ile sağlanan kas artışına göre protein alım miktarı artırılır.
Soru: Sporcularda günlük kalori ihtiyacı nasıl hesaplanır?
Cevap: Sporcuların kalori ihtiyacı, yaş, cinsiyet, kilo, boy ve aktivite düzeyine göre değişir. Genelde, fiziksel aktivite ile birlikte bazal metabolizma hızı dikkate alınarak hesaplanır.
Soru: Su tüketimi ne kadar olmalı?
Cevap: Spor yapmadan önce, sırasında ve sonrasında yeterli miktarda su içmek önemlidir. Genel kural olarak, egzersizden önce 500 ml, egzersiz sırasında her 15-20 dakikada bir 200-300 ml su içilmesi önerilir.
Soru: Aşırı protein alımının zararları var mı?
Cevap: Evet, aşırı protein alımı böbrekler üzerinde yük oluşturabilir ve dehidratasyona neden olabilir.
Soru: Besin takviyeleri nasıl kullanılmalı?
Cevap: Takviyeler, dengeli bir diyetin yerine geçmemelidir. Özel ihtiyaçlar için bir diyetisyene danışarak kullanmak en doğrusudur.
Soru: Sporcuların sindirim sağlığı neden önemlidir?
Cevap: İyi bir sindirim sağlığı, besinlerin etkili bir şekilde emilmesi için gereklidir. Lifli gıdalar, probiyotikler (yoğurt, kefir) ve yeterli su tüketimi sindirimi destekler.