Tek Diyet
* Tamamen kişiye özel, varsa hastalıklarına ve zayıflama gibi hedeflerine uyumlu, yapılabilir, sürdürülebilir, sağlıklı vegan beslenme programı
* Bir hafta whatsapp uygulamasından günlük öğün takibi, motivasyon
* 2 adet vücut analizi ve değerlendirmesi ( yüz yüze diyette)
Aylık Diyet
* 4 Adet Tamamen kişiye özel, varsa başka hastalıklarına ve zayıflama gibi hedeflerine uyumlu, yapılabilir, sürdürülebilir, sağlıklı vegan beslenme programı
* 1 Ay whatsapp uygulamasından günlük öğün takibi, motivasyon
* Haftalık diyet değerlendirmesi ve diyet değişikliği
* 5 adet Vücut analizi ve değerlendirmesi ( yüz yüze diyette)
3 aylık diyet
* 12 adet Tamamen kişiye özel, varsa başka hastalıklarına ve zayıflama gibi hedeflerine uyumlu, yapılabilir, sürdürülebilir, sağlıklı vegan beslenme programı
* 3 ay whatsapp uygulamasından günlük öğün takibi, motivasyon
* Haftalık diyet değerlendirmesi ve diyet değişikliği
* 13 adet vücut analizi ve değerlendirmesi (yüz yüze diyette)
Vegan Beslenme Hakkında
Veganlar, et ve et ürünleri yanında yumurta, süt ve süt ürünleri dahil olmak üzere; hiçbir hayvansal kaynaklı besin tüketmezler. Diyet tahıllardan, kuru baklagillerden, tohumlardan, sebzelerden ve meyvelerden oluşur. Diyetin vejetaryen beslenmede olduğu gibi bazı vitamin ve minerallerden yetersiz olmasının yanında en büyük problemi yeterli miktarda ve yeterli kalitede protein içermemesidir.
Hiçbir hayvansal kaynaklı besin tüketmeyen veganlar, et alternatifi olarak kuru baklagiller ile yağlı tohumları tüketerek, diyetlerinde elzem aminoasitleri içeren besinlerin çeşitliliğinin sağlamalıdır.
Vegan beslenen kişilerinde düzenli olarak tetkiklerini yaptırmaları ve gerekli takviyeleri almaları gerekmektedir. Vegan beslenme programı profesyonelce hazırlandığında ve ihtiyaçlar doğru şekilde hesaplanarak gerekli düzenlemeler yapıldığında optimal sağlık sağlanabilmektedir. Vegan beslenerek de kilo alma kilo verme veya var olan bir hastalığına uygun beslenme sağlanabilir.
Soru-Cevap
Soru: Vegan beslenme nedir?
Cevap: Vegan beslenme, hayvansal ürünleri (et, süt, yumurta, bal) tüketmeyen bir beslenme biçimidir. Sadece bitkisel kaynaklı gıdalarla beslenir.
Soru: Kan tahlili yaptırmalı mıyım?
Cevap: Evet,Vegan programa başlamadan önce kan tahlili ile birlikte sağlık durumumuzu görmek, varsa sağlığı olumsuz etkileyecek vitamin mineral eksikliklerini tespit etmek ve doktorunuz aracılığıyla ilaç ya da gıda takviyesi şeklinde tamamlamak gerekebilir.
Soru: Vegan diyetinde protein nasıl alınır?
Cevap: Veganlar, baklagiller (nohut, mercimek, fasulye), tofu, tempeh, kinoa, kuruyemişler ve tohumlar gibi yüksek protein içeren gıdaları tüketerek protein ihtiyaçlarını karşılayabilirler.
Soru: B12 vitamini nasıl alınır?
Cevap: B12 vitamini, genellikle hayvansal ürünlerde bulunur. Veganlar için B12 takviyeleri veya B12 ile zenginleştirilmiş bitkisel sütler ve tahıllar önerilir.
Soru: Veganlar için demir alımı nasıl sağlanır?
Cevap: Bitkisel demir kaynakları (mercimek, ıspanak, tofu) tüketilirken, C vitamini açısından zengin gıdalarla (portakal, biber) birlikte yemek, demirin emilimini artırabilir.
Soru: Vegan beslenme zararlı mıdır?
Cevap: Doğru planlanmadığında besin yetersizliklerine yol açabilir. B12, demir, kalsiyum ve omega-3 yağ asitlerine dikkat etmek gerekir.
Soru: Vegan beslenme kimler için uygun değildir?
Cevap: bazı gruplar için dikkatle uygulanması ya da hiç uygulanmaması gerekir.İşte bu gruplar:
Büyüme ve Gelişim Aşamasındaki Çocuklar: Küçük yaştaki çocuklar, yeterli besin alımına ihtiyaç duyar
Hamile ve Emziren Kadınlar: Bu dönemlerde besin ihtiyaçları artar. Vegan bir diyetin, yeterli kalori ve besin ögesi sağlaması önemlidir.
Yaşlılar: Yaşlı bireyler, belirli besin ögelerine (örneğin, B12 vitamini, kalsiyum) özellikle ihtiyaç duyar. Vegan diyet, bu ihtiyaçları karşılamakta zorlanabilir.
Beslenme Bozuklukları Olanlar: Geçmişte veya mevcut bir beslenme bozukluğu yaşayan bireyler için kısıtlayıcı diyetler riskli olabilir.
Özel Sağlık Sorunları Olanlar: Belirli sağlık koşulları (örneğin, anemi, böbrek hastalıkları) olan kişiler, vegan beslenmeden dolayı yetersiz beslenme riski taşıyabilir.
Yetersiz Beslenme Riski Taşıyanlar: Yetersiz kalori veya besin alımına maruz kalan bireyler için vegan diyet zorlayıcı olabilir.