Tek Diyet
* Tamamen kişiye özel, varsa başka hastalıklarına ve zayıflama gibi hedeflerine uyumlu, yapılabilir, sürdürülebilir, sağlıklı vejetaryen beslenme programı
* Bir hafta whatsapp uygulamasından günlük öğün takibi, motivasyon
* 2 adet vücut analizi ve değerlendirmesi ( yüz yüze diyette)
Aylık Diyet
* 4 Adet Tamamen kişiye özel, varsa başka hastalıklarına ve zayıflama gibi hedeflerine uyumlu, yapılabilir, sürdürülebilir, sağlıklı vejetaryen beslenme programı
* 1 Ay whatsapp uygulamasından günlük öğün takibi, motivasyon
* Haftalık diyet değerlendirmesi ve diyet değişikliği
* 5 adet Vücut analizi ve değerlendirmesi ( yüz yüze diyette)
3 aylık diyet
* 12 adet Tamamen kişiye özel, varsa başka hastalıklarına ve zayıflama gibi hedeflerine uyumlu, yapılabilir, sürdürülebilir, sağlıklı vejetaryen beslenme programı
* 3 ay whatsapp uygulamasından günlük öğün takibi, motivasyon
* Haftalık diyet değerlendirmesi ve diyet değişikliği
* 13 adet vücut analizi ve değerlendirmesi (yüz yüze diyette)
Vejetaryen Beslenme Hakkında
Hayvansal kaynaklı besin ya da besinlerin, özellikle de hayvan etlerinin tüketilmediği beslenme modelidir. Vejetaryen diyetlerde hayvansal besinler kısıtlanır veya tamamen çıkarılır. Bitkisel kaynaklı sebze – meyveler, tahıllar, kuru baklagiller, yağlı tohumlar gibi besinlerden oluşanbir beslenme programıdır. Kendi içinde farklılıklar gösteren birden çok uygulama şekli vardır. Kişiler, kültürel ve dini inançlar, hayvan hakları ile ilgili etik düşünceler, çevresel sürdürülebilirlik ile ilgili endişeler, ekonomik nedenler, algılanan sağlık yararları gibi farklı sebepler ile vejetaryen beslenmeyi tercih edebilir.
Besin türlerindeki sınırlamalara göre vejetaryen diyetler:
Lakto-vejetaryen diyeti: Bitkisel kaynaklı besinlerle birlikte, hayvansal besinlerden süt ve süt ürünleri tüketilir. Et ve et ürünleri ile yumurta tüketilmez.
Ovo-vejetaryen diyeti: Bitkisel kaynaklı besinlerle birlikte, hayvansal besinlerden yumurta tüketilir. Et ve et ürünleri ile süt ve süt ürünleri tüketilmez.
Lakto-ovo vejetaryen diyeti: Bitkisel kaynaklı besinlerle birlikte, hayvansal kaynaklı besinlerden süt ve süt ürünleri ile yumurta tüketilir. Et ve et ürünleri tüketilmez. Günümüzde en sık uygulanan vejetaryen beslenme şeklidir.
Polo-vejetaryen diyeti: Bitkisel kaynaklı besinlerle birlikte, hayvansal kaynaklı besinlerden tavuk ve kümes hayvanları tüketilir. Kırmızı et ve et ürünleri tüketilmez.
Pesko-vejetaryen diyeti: Bitkisel kaynaklı besinlerle birlikte; hayvansal kaynaklı besinlerden süt ve süt ürünleri, yumurta, balık çeşitleri, midye ve su ürünleri tüketilir. Kırmızı et ve et ürünleri tüketilmez.
Semi-vejetaryen (fleksitaryen) diyeti: Hayvansal kaynaklı besinlerden yumurta, süt ve süt ürünleri tüketiminde sınırlama yoktur. Sadece tavuk ve balık sınırlı miktarda tüketilir. Kırmızı et ve et ürünleri tüketilmez.
Vejetaryen beslenme protein, elzem aminoasitler, kalsiyum, fosfor B2 ve B12 vitaminleri gibi özellikle hayvansal gıdalardan sağlanan bazı mikro ve makro besin öğelerinin yetersizliği veya düşük enerji alımı gibi beslenme sorunlarının oluşabileceği dikkate alınarak düzenlenmesi gereken bir beslenme planıdır. Kişinin vejetaryen beslenerek kilo alması, kilo vermesi veya var olan bir hastalığına uygun beslenmesi sağlanabilir. Profesyonel bir yaklaşım ve hekim ile iş birliği yapılarak danışanın sağlıklı kalması ve hedefine ulaştırılması mümkündür.
Soru-Cevap
Soru: Vejetaryen beslenmenin avantajları nelerdir?
Cevap: İyi planlanmış ve sağlıklı bir vejetaryen diyet ile doymuş yağ ve kolesterol tüketiminin düşük olması nedeniyle kalp sağlığını olumlu yönde etkilerken, böbrek ve safra taşı riskini azaltır, bazı kanser türlerine karşı koruyucu etkiler sunar.
Kan şekerini düzenlemeye yardımcı olabilir ve tip 2 diyabet riskini azaltabilir.
Soru: Kan tahlili yaptırmalı mıyım?
Cevap: Evet, belli aralıklarla kan tahlili yaptırmak ve varsa sağlığı olumsuz etkileyecek vitamin mineral eksikliklerini tespit etmek ve Hekim tarafından ilaç ya da gıda takviyesi şeklinde tamamlamak gerekebilir
Soru: Vejetaryen beslenme kimler için uygun değildir?
Cevap: Vejetaryen diyet, bazı gruplar için uygun olmayabilir veya dikkatle uygulanması gerekebilir. İşte bu gruplar:
Büyüme ve Gelişim Aşamasındaki Çocuklar: Küçük yaşlardaki çocuklar, yeterli besin alımına ihtiyaç duyar. Eğer vejetaryen diyet uygulanacaksa diyetisyenle planlanması önemlidir.
Hamile ve Emziren Kadınlar: Bu dönemde, yeterli besin alımı kritik olduğu için diyetin dengeli olması gerekir. Yetersiz beslenme, hem anne hem de bebek için risk oluşturabilir.
Beslenme Bozuklukları Olanlar: Geçmişte veya mevcut bir beslenme bozukluğu yaşayan bireyler, kısıtlayıcı diyetler uygularken dikkatli olmalıdır.
Özel Sağlık Sorunları Olanlar: Bazı sağlık koşulları (örneğin, belirli kan hastalıkları, böbrek sorunları) olan kişiler için vejetaryen diyet zorlayıcı olabilir. Doktor tavsiyesi alınmalıdır.
Yetersiz Beslenme Riski Taşıyanlar: Yeterli kalori ve besin ögelerini alamayacak durumdaki bireyler için vejetaryen diyet tehlikeli olabilir.
Dyt. Sümeyye hanım ile karşılaştığım için kendimi çok şanslı hissediyorum. Diyetisyene ön yargılı birisi olarak tüm yargılarımı kırdı kendisi 🥰 güler yüzü, enerjisi, tüm pozitifliği ile kendisine çok teşekkür ederim. Daha kendisi ile yürüyecek uzun bir yolumuz var. Herkese kendisi ile bu zorlu yolda yürüme şansı diliyorum. ❤️ Sizi seviyorum Sümeyye hanımcım 😘
Kilo verme sürecinde İlayda hanım benim şansım oldu. İlgisi, alakası ve tatlı diliyle bu zorlu süreci benim için keyifli hale getirdi. Her randevumuzda mutlu bir şekilde ayrılıyordum. Benim için diyetisyen-danışan uyum ve iletişimi önemliydi. İlayda hanım ile tam da istediğim gibi çok güzel bir uyum yakaladık. Kendisinin desteği ve motive edişi karşılığında benim de azmimle istediğim kiloya ulaştım. Sevgilerimi iletiyorum